...csak bevetettem magam a konyhába! :)
Mivel rengeteg bodzavirág van a bokrunkon, így szörpöt készítettem. 18,5 l törpi-szörpit tettem el télire, mert ennyi maradt a 20 literből! :) Gyorsan elkopna, ha nem tenném el! :) Kiegészítés: Azt tudtátok, hogy házi pálinkával keverve isteni finom???
Tegnap pedig nagy családi cseresznyeszedés volt! Így délután azt tettem el befőttnek. Közel 40 üveg lett belőle! :) Mivel maradt még kb 5 kg, és már nem volt kedvem üvegbe tenni, mert akkor már 3x kellett volna dunsztolni, így abból lekvár lett. Most találtam a receptet, és ki kellett próbálnom. ...Nagyon finom lett!!!
Visszatérve a dunsztolásra: hiába hittem, hogy csak 2x kell!, 3x kellett dunsztolni, mert 4 üveg kimaradt!!! Piszokmód örültem neki! :(
Este viszont befejeztük Apussal a lekvárt, 10-kor. Képzelhetitek, hogy örült, mikor egy fürdés erejéig neki kellett kavargatnia! :) Azt mondta, persze ironikusan, hogy "Minden vágyálmom, hogy este fél 10-kor lekvárt főzzek!" hahaha, de mentségére szóljon, csak 5 percig kellett ott állnia! :)
Íme a lekvár, amit az apukámtól kapott vászonszilkébe tettem el (névre szólóan csináltatta nekem!):
Mivel maradt még egy kicsi, így az egy kis üvegbe került. Gyönyörű lett még a színe is. Nézzétek!
Hát még az íze?!....Mennyei! De szigorúan csak télen bontható fel!!!! :)
Mivel rengeteg bodzavirág van a bokrunkon, így szörpöt készítettem. 18,5 l törpi-szörpit tettem el télire, mert ennyi maradt a 20 literből! :) Gyorsan elkopna, ha nem tenném el! :) Kiegészítés: Azt tudtátok, hogy házi pálinkával keverve isteni finom???
Tegnap pedig nagy családi cseresznyeszedés volt! Így délután azt tettem el befőttnek. Közel 40 üveg lett belőle! :) Mivel maradt még kb 5 kg, és már nem volt kedvem üvegbe tenni, mert akkor már 3x kellett volna dunsztolni, így abból lekvár lett. Most találtam a receptet, és ki kellett próbálnom. ...Nagyon finom lett!!!
Visszatérve a dunsztolásra: hiába hittem, hogy csak 2x kell!, 3x kellett dunsztolni, mert 4 üveg kimaradt!!! Piszokmód örültem neki! :(
Este viszont befejeztük Apussal a lekvárt, 10-kor. Képzelhetitek, hogy örült, mikor egy fürdés erejéig neki kellett kavargatnia! :) Azt mondta, persze ironikusan, hogy "Minden vágyálmom, hogy este fél 10-kor lekvárt főzzek!" hahaha, de mentségére szóljon, csak 5 percig kellett ott állnia! :)
Íme a lekvár, amit az apukámtól kapott vászonszilkébe tettem el (névre szólóan csináltatta nekem!):
Mivel maradt még egy kicsi, így az egy kis üvegbe került. Gyönyörű lett még a színe is. Nézzétek!
Hát még az íze?!....Mennyei! De szigorúan csak télen bontható fel!!!! :)
Ismerős ez a "kilenc órakor még lekvárt kavarok" érzés. Én tegnap az eperrel startoltam! Szép a szilkéd!!!
VálaszTörlésNagyon gusztusosan néz ki a lekvár :D Sajnos az anyósomék kivágtak a nagy cseresznyefát, pedig nagyon finom volt, csak zavarta őket, hogy vagy a lehullott virágokat vagy a leveleket kellett seperni.
VálaszTörlésMegkérhetnélek, hogy a bodza szörpöt télire elküldöd nekem? Tavaly csináltam, de valahogy bor lett belőle :(
10 virág
VálaszTörlés3 dkg citromsav
1 citrom
1kg cukor
2 ek 10-os ecet (én 20-asat tettem, 1 ek-nyit)
Elméletileg 5 napig kell érlelni, de én 3 nap után behoztam a napról. Nekem is boros lett évekkel ezelőtt.
Elméletileg nem kell dunsztolni, de én szoktam, sőt Nátrium benzoátot is teszek rá, biztos jó legyen!
Ja és 4 l víz
VálaszTörlésfúúúú.....Én meg irigykedem....
VálaszTörlésKöszönöm! Még egy kérdés. Mennyi nátrium benzonátot raksz bele. Tavaly nekem is mondták, hogy tegyek bele, de hogy mennyit azt nem :(
VálaszTörlésEcet? De megbízom benned, ha kell, akkor teszek :D
Ecet - Jobb és kellemesebb lesz tőle az íze, meg persze tartósabb is! Tartósító és dunsztolás nélkül 2 hónapig eláll a hűvösön. De nem bízom a véletlenre! :)
VálaszTörlésA nátriumból csak egy keveset szórok az üvegek tetejére. Csakhogy hasonlítsam valamihez: kávékanálhegynyi. :)
Én is készítettem, de én igazi nagyon sűrű szörpit gyártottam. Még teszek el egy adagot, de eddig 3,5l lett. Nagyon sok cukor kell hozzá, én ezért húzódozok tőle, de tagadhatatlanul népszerű nálunk, mindenki bodzaszörpit iszik :-)
VálaszTörlésÉn nem teszek bele ecetet, de sok citrompótlót igen... holnap bepróbálkozom az ecettel is!
Van jó kis kamrád, ugyi?
Nekem sajna nincs, és a lekváraim rendre felfordulnak :-(
Hát, hogy jó-e, azt megkérdőjelezem néha! De sosem adom fel! Mindig rápróbálkozom, aztán lesz, ami lesz! Román cukor, és még olcsó is volt (250), így most bátor vagyok! Van még 50 kg! :) hihihi
VálaszTörlésEz nagyon szuperül néz ki! Szívesen megkóstolnám a szörpöt és a lekvárt is! Tuti fincsi lett!!!Nyami! Ügyes vagy! (csak pislogok, hogy nálatok már érett a cseresznye!!nálam még zöld!öö)
VálaszTörlésGuszti lett! Nyamm! Tavaly mi is készítettünk szörpöt, de idén sztrájkol a szomszéd bodzabokra :DDD
VálaszTörlésA lekvárról még nem mondtam le, akkor sem, ha a piacról kell hazacipelnem az alapanyagot!
Na tudom, már, hogy hova öntsem a házi páleszt! :D
VálaszTörlésRettentő ügyi vagy egyébként, én nem szoktam befőzni, de lehet rá állok erre a dologra is!
Még egyszer köszi és egyébként a Facebookon bejelöltelek :D
VálaszTörlés