2011. január 14., péntek

Karácsonyi manók - adventi naptár

Ez a művem is sokáig készült, de csak 1 évig!

A Praktika 2006-os különszámában találtam meg a leírását. Régen elterveztem, hogy megvarrom, csak akkor még nem volt kinek! 2009. novemberében álltam neki.

Sok anyagom van itthon, mert anyukámtól lenyúltam őket a varrógéppel együtt. Anyu sokat varrt nekünk, míg kicsik voltunk (4-en vagyunk testvérek), de mostanában sajna már nem jó a látása! Nem látja befűzni a cérnát. Így elkértem tőle mindent. Cérnákat, anyagokat, varrógépet, cipzárokat, tépőzárt, madeira csipkéket, még a hímzőfonalait is elhoztam. Kuriózum a hímzőfonalak között, hogy olyan is van benne, amit a dédszüleim használtam. Mesterszabó volt a déditatám, a dédimamám pedig csak szabó. Persze csak 3-4 ilyen van!

Visszatérve a manókhoz. Szép zöld anyagot találtam fekete csíkokkal, és két fehér anyagot. Az egyik fehéren apró zöld csillagok vannak. Kiszabtam a testet és a ruhákat is. Az első manó testét teljesen és a második karjait + lábait sikerült megvarrnom varrógéppel. Ekkor tönkrement a gép!!! Hát idegbajt kaptam!!! Bevágtam a szekrény mélyére, és ott is volt 2010. novemberéig. Mivel eddigre se sikerült megcsináltatnunk a varrógépet, így kézzel fejeztem be a második manót és a ruhákat. Sokáig tartott!!!

Mikor a zsebeket akartam felvarrni - aminek mellesleg nincs mérete, éppúgy, mint a gallér készítésének!!! - ismét kiakadtam. Se leírás, se sablon! A kép alapján úgy tűnt, hogy egymásra vannak varrva a zsebek az egyszínű anyagból! De a csíkosból ez nagyon feltűnt volna, pláne, hogy már nem maradt megfelelő mennyiségű anyag! Így fehér anyagból készítettem kicsi - tényleg kicsi - zsebeket, hogy biztos elférjenek a manó ruháján! A nagy zsebből (10x10) 4-5 db fért rá. Mértem. A kicsi ennek a negyede.

A zsebeket hímzőfonallal varrtam fel, így szép kontúrt kaptak, majd textilfestékkel beleírtam a számokat.

Kétféle ruhája van a manóknak: szoknya, nadrág. A szoknya a kisebb. Azon úgy tűnt a sok kicsi zseb (közelről), hogy túlzsúfolt. Így a nadrágnál már jóval nagyobb helyet hagytam nekik. Teljesen esztétikusnak tűnt! Persze ez is csak közelről! Amikor feltettem a két manót, csak akkor tűnt fel, hogy melyik elrendezés is lett volna a jobb!!! De ettől eltekintve kiváló lett.

Botond és Hunor is a hóna alá csapva vitte a manókat, míg ki nem kötöttem őket! Nagyon szeretik őket.

A csizmákat a sógornőm készítette.






1 megjegyzés: