2011. november 23., szerda

Nálatok, hogyan zajlik a karácsony???

Arra gondoltam, mi volna, ha közösen mesélnénk egymásnak a karácsonyi szokásainkról? Mit szóltok?
Igazából most csapott meg a karácsony szele. :)
Búvárkodtam, és találtam két gyönyörűséges képecskét is hozzá. :)


Szabály a következő:
Én, mint ötletadó, elmesélem a mi sztorinkat, majd felkérek .... mondjuk 3 emberkét, hogy osszák meg velünk a szokásaikat, akik ismét 3-3 emberkét kérnek fel. A fenti képek közül elég egyet választani, de lehet mindkettőt is. :)

Az alapsztorim a következő:

Mikor kicsi lánykák voltunk - még csak 3-an -, így minden karácsonyt megelőző 3 napban Kovács mamánál és tatánál aludtunk. Szenteste napján, már alig vártuk, hogy értünk jöjjenek a szüleink. Egész nap izgatottan lestük az órát, de mindig csak 4 óra felé jöttek, és persze szánkóval, mert mamáék a falu végén laknak, és nagy, térdig érő hóban amúgy sem tudtak volna mással jönni. :)

Ezt az izgalmi állapotot még fokozta az is, hogy tilos volt a kimenni a kisszobába, mert "Készülődik a Jézuska! ....... Halljátok????" Persze semmit sem hallottunk. :(
Mamáéknak, mióta az eszem tudom, mindig műfenyőjük volt. Míg ebéd után mesét néztünk a tv-ben, addig tata kiment megetetni a malacokat, majd bejött, és mama ment ki, hogy leellenőrizze, hogy jóllaktak-e. Na persze! :) Kiment fát díszíteni.
Mikor odaértek anyuék, csengettek, de mi nem mehettünk ki, mert "Nagyon hideg van!" Így a konyhában várhattuk őket. Bejöttek, és nekiálltak beszélgetni. Ettől frászt kaptunk, majd bementünk mesézni!
Aztán tata kiment "levegőzni" és cigizni egyet. Na, ekkor kihozta a folyosóra a fát, és felkapcsolta az izzókat. Bejött, kiment a kamrába, és megrázta a csengőt. Amint meghallottuk, lélekszakadva futottunk ki, és éljeneztünk, mert megjött a Jézuska. Alig vártuk, hogy kibonthassuk a csomagokat! ...... Ezután hazaindultunk.
Otthon, mivel saját építésű emeletes házban laktunk, rohantunk fel a lépcsőn, de mire elértünk a lépcsőfordulóhoz, apa elkiáltotta magát - ja és közben csöngetett egy kis csengővel - "Nézzétek, itt megy a Jézuska!". Persze rohantunk lefelé, de mire leértünk elment. Így jártunk minden évben. Sose láttuk meg. De legalább jól kiszaladtuk magunkat. :)
A fenti - értsd emeleti - csomagbontásnál, már Szikszai mama is ott volt, hiszen ő alattunk él a földszinten (Dédi - neki készült a 79 album.), és persze őt sem szabad magára hagyni, főleg ekkor, hiszen egyedül van már! Sajnos! :(

Szóval ebből a kellemes, sőt mondhatnám varázslatosan szép karácsonyi szokásból kiindulva, megalkottuk a saját családi szokásunkat.

Szenteste előtti nap a fiúkat lepasszolom anyósomnak, aki mindössze 8 háznyira lakik tőlünk. Ha Palika épp nem volt éjszakás előző este, akkor besegít, ha az volt, akkor alszik, én meg robotolok egész nap. Persze, ilyenkor még főzök is, hogy tuti ne legyen kevés a kajánk, de ez mellett díszítem a fánkat - ez vagy 2 óra hossza minimum, mert ugye csodálatosnak kell lennie, és nem mindegy, hogy hova kerülnek a díszek a fán. A fadíszítéskor apus, csak asszisztálni szokott, nehogy összevesszünk. :)

A díszítés után az ajándékok csomagolása következik, ami szintén az én feladatom, mert Apus nem tud csomagolni. Ilyenkor beszélgetünk, karácsonyi dalokat hallgatunk, meg persze ő teszi rá a szaloncukrokra az akasztókat, mert ez tuti, hogy férfi munka! :) Ezt már teheti úgy, ahogy akarja! Bár alkalmanként megkérdezi, hogy hova tegyen még. :)

Ha mindennel készen vagyunk, akkor jönnek az utolsó simítások: adventi koszorú legyen a helyén, a csomagok a megfelelő helyen legyenek, minden gyümölcs ott van-e a fa alatt, fel van-e porszívózva....

A fa alá mindig beteszem a gyümölcsöket is. Ilyenkor mindenféle gyümölcsből szoktunk venni, mert ekkor karácsony van: ananász, kókuszdió, mangó, grépfrút, narancs, mandarin, kivi,  gránátalma, banán, no meg az elmaradhatatlan füge, datolya, pisztácia, mogyoró négyes. Persze mindenből kevés. :) Ezekből a gyümölcsökből gyümölcssalátát készítünk a fiúkkal, valamelyik nap.

De mutatom:
2009.
 Andi, ezt a képet, ami a falon van, rajzszénnel készítettem. Ezt szerettem volna mutatni neked. :) Hajlakkal rögzített. Műtermi látkép. :)
2010.
Hát igen, itt elfelejtettem lefényképezni a csomagokkal együtt. :) De ígérem, majd mutatom az ideit is, persze csomaggal.

Ha készen vagyunk, akkor átmegyünk anyósomhoz, ahol, ha alszanak a fiúk, feldíszítjük a fát, már, ha be vannak csomagolva az ajándékok is. Ha nem, akkor csak karácsony sokadik napján jön itt a Jézuska. :( Szentese napján sajnos még sütnek a sógornőmmel......

Mikor hazajövünk, apus előre megy, hogy rakjon a kandallókra. Ekkor meggyújtja a gyertyákat a koszorún, majd adott pillanatban megrázza a csengőt valahol elbújva, ahonnan gyorsan kiugrik, és nálunk ő kiabál "Fiúk, itt ment a Jézuska!". A fiúk nálunk is kiszaladnak, akár régen mi, és egy kissé csalódva jönnek vissza, mert nem látták a Jézuskát. De, mikor meglátják az asztalon a koszorút, és a nappaliban a fényeket, egyszerre mindent elfelejtenek, és ujjongva rohannak be a szobába, hogy megkeressék az ajándékaikat.

Nálunk így zajlik a karácsony.

És most rátok vagyok kíváncsi:
Sapimanó Andi, Timi és Ildikó


2 megjegyzés:

  1. Milyen kedves szokások Erika! Itt Pesten várhatnánk szánkóval a szülőket! Nem is tudom mikor volt utoljára hó szentestén...

    VálaszTörlés
  2. Erika, De jó ötlet ez a játék! Nagyon jó volt olvasni a ti szokásaitokról!

    VálaszTörlés