2011. november 13., vasárnap

Homemade dough, avagy házi készítésű gyurma ismét

Először is mondom az örömhírt, hogy a házi gyurmám 6 hónapig simán kibírja, csak néhány apró szabályt kell vele kapcsolatban betartani:

1. Hűtőben tárolandó.
2. Légmentesen kell tartani - zacskóra csomó, miután kinyomkodtad belőle a levegőt :)
3. Ha nem használod, akkor is 1-2 hetente átgyúrni.

Az előző, amit már mutattam, most jutott el arra a szintre, hogy lehet szárítani. Bár, a szaga meglehetősen "hűtőillatú" volt, de még nyugodtan lehetett vele gyurmázni. Igazából azért is készítettünk másikat, mert Apusnak nem tetszett. Ezért ma csináltam egy adagot a fiúknak, ami most ehető is, hiszen  ételfestéket tartalmaz. A színei nagyon tetszenek: pasztell árnyalatok! Úgy néznek ki, mint a húsvéti tojások! :)




A színezés után én gyúrtam, de már a kezeim nem igazán bírták, hiszen jól kifáradtak, míg főztem, így a gyúrás utolsó fázisát Apus fejezte be. Neki köszönhetően lett szép egységes a színe! Nálam elég cirmos maradt volna! :)

Recept:
fél kg liszt
6 dl víz
4 ek só
3ek olaj
2 ek borkősav

Közepes lángon addig kell főzni, míg a só és a borkősav fel nem oldódik. Ezután öntsd bele a lisztet, és kavargasd addig, míg bírod! Na jó, addig, míg egy kicsit letapad az aljára, és együtt mozog az egész gyurma, amint kavarod. Ekkor jó! Ha festés után, vagy előtt még hozzáragad a kezedhez, akkor tedd vissza egy kis időre, és melegítsd tovább az edényben. De ne felejtsd el kavarni! :)

Most 7 részre osztottam. Háááát, a piros éppen nem lett olyan, mint amilyet szerettem volna, de így is tökéletes. A két narancssárga véletlen lett, ami nem gond, hiszen így is nagy sikert aratott a fiúknál, ugyanis ma 3 fiunk volt, mert a keresztfiam is itt volt, és mivel már kevés volt az előző gyurma mennyisége, így készítenem kellett egy újat. Ez volt a másik ok.





Apus alkot :)


A sodrófák innen vannak. Legközelebb veszek Csabinak is. :)



Apus a régi gyurmákból ezeket készítette a fiúknak:

Fókák

Sebaj Tóbiás
Igazi szobrászati műremekek, úgyhogy az én csigámat már le se fényképeztem. Hát igen, nekem csak az megy, meg a kígyó és a kosár. :D

9 megjegyzés:

  1. Annyira jó,hogy együtt alkot a család!! Én még nem is hallottam,hogy házilag így lehet gyurmát készíteni de remek ötlet (bár azt hiszem én kihagyom.-) )Egyébként az se lett volna baj ha cirmos marad ,mert legalább melírozott gyurma lett volna :-)

    VálaszTörlés
  2. Szuperek vagytok! :) Ügyes vagy, a srácokról nem is beszélve! Kár, hogy az én fiam nem rajong a gyurmázásért...:( Puszi!

    VálaszTörlés
  3. Szuperül néznek ki a gyurmák ERA! Mi most vettünk az oviban egy újfajtát, nagyon jónak ígérkezett, dobozban, meg minden. A piros színű folyt, a zöld porlott, hadd ne folytassam. AMi jó állagú volt a kibontás után, az pedig 3-4 napig bírta, úgy, hogy egyből lezártuk gyurmázás után légmentes dobozba. Erről ennyit...

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm mindannyiótoknak!

    Gólya, sajnálom, hogy így jártál! Én is sokszor voltam már ebben a cipőben, ezért is vagyok olyan gyanakvó a bolti gyurmával kapcsolatban. Hiába volt jó a mi korunkban, mára már az is s**r! Kemény, mint a kő, pedig még a szav.ideje is jó. Úgyhogy ebből kifolyólag, az a legjobb, amit én csinálok, legalább is nekem! :))))

    VálaszTörlés
  5. Milyen jó színek lettek!
    Én is főzök hamarosan egy új adagot.
    Hogyhogy nem egy nagy szürkésbarna pacában végzik nálatok? Az enyémek vadul gyúrják össze a színeket.

    VálaszTörlés
  6. Nem tudom! :) Lehet, hogy több maradt a kékből.

    VálaszTörlés
  7. nagyon kreatív és ügyes vagy Erika, csak csodállak, hogy 2 majdnem 3 :D pici gyermek mellett is van energiád ilyesmire :) Üdv: Veréb Évi

    VálaszTörlés
  8. Szia Évi!

    Igyekszem nem elhanyagolni magam. Így legalább mindig meg tudok újulni egy kicsit. Tv-t nem nézek, na jó csak minimaxot, így ez számomra a lehető legjobb terápia, hogy ne forduljak be. :DDDD

    VálaszTörlés