2011. július 17., vasárnap

Gyurma házilag

Köszönöm a recept linkjét, Timi!!! Tegnap jól el is készítettem. Végre lett egy olyan gyurmánk, amire már nagyon rég vágytam!

Miután felébredtek tegnap a fiúk, délután, így nekiálltunk gyurmát főzni. Imádom nézni a kis kíváncsiakat, amint ott sertepertélnek körülöttem! Nagyon várták, hogy mi lesz a kulimájszból, ami az edényben van! Érdekesen nézték először, de később, mikor már festettem, alig várták, hogy készen legyen. Miután mind kész volt, meglepődtek egy pillanatra, hiszen a gyurma meleg volt és nem hideg. Nem értették, miért van ez?!

Recept:
fél kg liszt
6 dl víz
4 ek só
3ek olaj
2 ek borkősav

Közepes lángon addig kell főzni, míg a só és a borkősav fel nem oldódik. Ezután öntsd bele a lisztet, és kavargasd addig, míg bírod! Na jó, addig, míg egy kicsit letapad az aljára, és együtt mozog az egész gyurma, amint kavarod. Ekkor jó! Ha festés után, vagy előtt még hozzáragad a kezedhez, akkor tedd vissza egy kis időre, és melegítsd tovább az edényben. De ne felejtsd el kavarni! :)

Ahány színt szeretnél, annyi részre kell osztani. Ezután festheted ételfestékkel, vagy temperával. Mivel nekem temperám volt itthon, így azzal festettem.
Bár az ételfesték jobb, mert ha megkóstolja a gyerkőc, akkor sincs baj. Bio! :)))

A fiúk teljesen odavoltak tőle! Ennyi gyurmájuk még sosem volt! (egyszerre) Jól össze is kaptak, mert nem volt elég nekik az az 1-1 gombóc, amit adtam nekik. Pedig ezelőtt kb annyi gyurmánk volt, mint a fenti képen látható csodákban. :) Akkor meg is tudtak egyezni, de most ... nem! :))) De hát csak ilyenek ez a gyerekek! :))))

Kiegészítés: 1,2 kg lett!!!
Folytatás: itt.

6 megjegyzés:

  1. De ügyes vagy, hogy már el is készítetted! Örülök, hogy örülnek a gyerekek!!!

    VálaszTörlés
  2. Hű, ügyi vagy ezt a receptet el is rakom, hátha megcsinálom én is Olinak, vagy az ovisoknak.

    VálaszTörlés
  3. Ok! Nagyon jó! Lágy, nem ragad, imádom is!

    VálaszTörlés
  4. Szia Era!

    Azt áruld el légyszi, hol lehet borkősavat venni, mert a gyógyszertárban elhajtottak:(

    Móni

    VálaszTörlés
  5. Szia Móni!

    Borkősavat bármely élelmiszerüzletben lehet kapni. 600 ft körül mozog a 10 dkg. Savanyúságok tartósításához szokták használni. Nem barnul meg tőle a zöldség.

    Era

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    Köszönöm az infót. A Spar nevű supermarketben közölték, hogy majd befőzési szezonban keressem. :) De van még egy pár üzletlánc nem adom fel! :)

    VálaszTörlés