2012. június 26., kedd

Mobil naprendszer csillagokkal / Solar System Mobil with star

Tegnapelőtt a pinterestet, és a scrap témájú oldalakat néztem, olvastam a facén. Találtam Martha Stewart oldalán is olyat, ami felkeltette az érdeklődésem. Átugrottam a honlapjára, és nézelődtem. Hmmmm, mit is keressek még??? Futott át az agyamon........ Gyerekszoba dekoráció .... Na, hátha találok valamit! Nem, mintha már nem lenne elég benne!  :)))
Erre beleakadtam ebbe! Valami hasonlóra már nagyon vágytam, de mivel csak a pillangók és a virágok jutnak eszembe, és persze azok profi módon is mennek nekem :), így mindig csak halogattam, mert ugyebár nekem csak fiaim vannak! :) Amint megláttam, tudtam, hogy ez kell nekem!!!! Fiús is, szép is, modern is, úgyhogy két nap alatt összedobtam. :)
Az első nap vágtam, ragasztottam. Az volt tegnap. Ma összeállítottam a nagy csillagot, ami vastagabb gallyakból és kender kötözőből készült, majd bevontam narancssárga gyűrt papírral. Farkasfoggal kötöttem fel a lámpára.

Mivel van itthon sötétben világító csillagunk - apus vette még két éve a tecsóban -, így azokat is felhasználtam hozzá. Felforrósítottam egy hústűt, és azzal kilyuggattam a csillagokat, majd egy damil segítségével, a bolygókkal összekötöttem. Ezután már csak fel kellett kötni őket.
Közben kitaláltam, hogy milyen jó lenne, ha a csillagokból ragasztanék az alapra is! Először csak 1-2-t akartam, de aztán annyira belelendültem, hogy nem tudtam abbahagyni. A végeredmény ez lett:

Tök jó lett!!!!






A bolygókat átméreteztem, mert a Martha-féle nekünk túl nagy lett volna. Ezért elővettem a régi atlaszom, és méretük alapján sorrendbe állítottam őket ( az azonosak azonos számot kaptak), majd collal (1 col/inch = 2,54 cm) szoroztam a sorszámukat, végül pedig megfeleztem a méreteket (így kaptam a kör sugarát). Nem akartam labda nagyságú bolygókat a szobába, mert az nem lett volna esztétikus! A Plútó már nem bolygó, ezért ő nem került fel rá.

A méreteim (a kör átmérője szerint):
Merkúr: 2,5 cm
Vénusz: 7,5 cm
Föld: 7,5 cm
Mars: 5 cm
Jupiter: 15 cm
Szaturnusz: 12,5 cm
Uránusz: 10 cm
Neptunusz: 10 cm


Kicsit időigényesebb ez a fajta megoldás, de nekem sokkal jobban tetszik! :) Kíváncsi vagyok, mit szólnak majd a fiúk, ha meglátják?! Eddig látták, segítettek is az elkészítésében, csak fogalmuk sincs róla, hogyan is fog kinézni! hihihi


További szép napot!

11 megjegyzés:

  1. ez tökjó!!! meg fogom csinálni - magamnak!:-D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik Era, tök ügyi vagy. Mit szóltak a fiúk? Tetszett nekik?

    VálaszTörlés
  3. Anett!

    Képzeld, mikor lekapcsoltam a villanyt, Hunor ennyit mondod: "Anya, nagyon boldog vagyok, hogy lekapcsoltad a villanyt!" Ez nagyon jól esett! :)

    VálaszTörlés
  4. :-o Nem értem...
    Szerintem marhajó, és valójában néhány apró eltérést leszámítva egészen olyan, mint a MS-féle. Nem is értem, mi volt a gondja.
    Imádom a színeidet! Nagyon jópofa, vidám!
    Eltaláltad az arányokat is (én be tudtam azonosítani a bolygókat).
    Nagyon frappáns, ötletes, nem csodálom, hogy a fiúknak tetszett.
    Ja, és az ilyen megjegyzéseket mindig csak névtelenül merik hagyni...
    Vigyázz magatokra! Pusza!

    VálaszTörlés
  5. Szerintem is nagyon jó! És legalább fel tudtam használni a lild-s kartonjaimat! :))) Túl harsányak a színei egyéb dolgokhoz, de ehhez kiváló! :)

    Az biztos, hogy csak gerinctelen ember hagy ilyen üzeneteket név nélkül! no comment

    VálaszTörlés
  6. Ó, igen, NÉVTELEN.....nem véletlenül....még nekem is felment a pumpám. Ha vmi nem tetszik, ez egy privát blog, ki lehet ám kapcsolni az oldalt. Nem tette senki kötelezővé az olvasását sem a hozzászólást. GRRR! Erka, a kreativitásod (még ha az ötlet máshonnan is van) és az energiád nem ismer határokat! A gyerekeid öröme a legfontosabb! És azt meg is kaptad ezzel. A cucc ízléses, harmonikus és szép, még ha nem is arányos(ebbe nem folyok bele, mert számolgatni nincs kedvem, de az dícséretes, hogy még az atlaszt is elővetted hozzá- nekem már meg sincs :))))
    A mobil naprendszer pedig nem baromság...ez nem azt jelenti, hogy jövő-menő naprendszer, hanem az ilyen lógós dekoroknak ez a neve, hogy mobil...vagy rosszul tudom. Erikám, le a kalappal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  7. Gratulálok Era és örülök, hogy rögtön el is készítetted! Nekünk is vannak ilyen díszeink, méghozzá pecsételt léghajóink. :) A mai napig a lámpán lógnak! Esténként meg szoktuk fújni őket :) imádja! A méreteket pedig, el is mentettem magamnak, köszönöm neked!
    "Névtelen"-nel ne foglalkozz, ne olvasd, csak töröld a bejegyzéseit....mások blogjának olvasása tényleg nem kötelező.Kommentelni meg pláne nem! Én már régóta blogolok és nem szoktunk kritizálni, csak örülni a másikkal, és bátorítani, csodálni és tanulni! Amiket készítünk nem tömeggyártás és modellezés miliméter pontossággal, hanem a gyermekeinknek szánt apróságok és az örömének szánjuk, nem pedig professzionális egyetemi publikálásra!
    Úgyhogy hajrá Era, nekem nagyon tetszik! Csak írd tovább a blogod, mint eddig. Puszillak!

    VálaszTörlés
  8. Anett!

    Igen, nagyon örültek neki! Sikítoztak, mikor meglátták! Sikerült neki örömet szerezni, és ez a lényeg!

    VálaszTörlés
  9. De ügyes vagy! Szeretem a munkáidat és a meglepetéseidet. :))) Édesek a fiűk, hogy így örülnek!

    VálaszTörlés