2011. február 28., hétfő

Mobil bábparaván tervem

Ez a tervem még egy évvel ezelőtt született, ha nem korábban! :) A teszveszen nagyon jó bábokat találtam, amikor ihletet kaptam a bábozásra. Egyébként bábművészetet is tanultam a fősulin, úgyhogy nem volt idegen dolog tőlem! :)

Annyira jó volt hallgatni azt a rögtönzött előadást, amit a tanárnő előadott a marionett bábjával!!!! Hakapeszi makira hasonlított! Annyira belemerültünk a csajokkal, hogy nem is vettünk tudomást a tanárnőről, pedig semmi sem takarta el!... Ez az élmény örökké megmarad bennem! Szeretném, ha a fiaim is ilyen élvezettel hallgatnák, és szeretnék, mint én!

Visszakanyarodva a bábparaván tervhez! Végre van időm feltenni! A fiúk mamáznak! Hahaha! :)

 Kreatív apukákra, néhány faanyagra - deszka, léc - zsanér, csavar, fúró - ra lesz szükség. A fenti rajz alapján könnyen összeállítható! Minden méretet feltüntettem rajta.

És erről a mobil paravánról még annyit, hogy ki is lehet vinni az udvarra, össze is lehet csukni, ha megunták a gyerkőcök! :)

 Szükséges hozzávalók
sötét ruhaanyag
maradék függönyök
tű, cérna :)
varrógép :)
textil filc vagy festék

Moshatóra terveztem! Ez azt jelenti, hogy minden oldalára tépőzárat terveztem. A sarkoknál a kilógó részeket pedig függönydarabokkal lehet eltakarni. A felső kis függönycsík - amit fogalmam sincs minek neveznek (drapéria?) - először legyen minden hajtás levarrva - redők -, majd utána varrjuk fel rá a tépőzárt.
A függönyöknél is ugyanígy járjunk el, majd varrjuk rá a tépőzár puha felét a felső részére, a rücsköset - nem tudom mi a szakszerű nevük :) - pedig a függyönycsík hátoldalára. Persze ezt még a felhelyezés előtt! Így könnyen rá lehet ragasztani! És mindemellett elég dekoratív is! Olyan, mintha csak rá lenne terítve!

A díszítés pedig bármi lehet! Csak a képzeletünk szabhat határt.

Remélem érthető volt a leírás?! Ha nem akkor pontosíthatok.

És miért terveztem? Azért, mert nagyon drága az új, ráadásul csak 1 személyes, nekem pedig 2 gyerekem van + aki erre vetődik! :::))) Így nagy férőhelyes kell!


Ha valaki elkészíti, akkor linkelje be ide! Köszönöm!

A Marcipán Önkéntes Bábcsoport elkészítette, bár elmondásuk alapján, egy-két dologgal ki kell még egészíteni. Hiába, gyakorlatban jönnek elő a hiányosságok! :D Nagyon örültem neki, mikor megkerestek, és megmutatták, hogyan alkalmazzák!

Hoztam az előadásukból egy kis ízelítőt, ahol az én általam tervezett paraván is látható:


Ezen a linken eléred a bábcsoport honlapját. Remélem, egyszer lesz lehetőségem őket élőben is látni, hallani!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes! Kár, hogy még óvónő létemre sem szeretek bábozni, valahogy ez a műfaj nem ragad meg, de a bábmeséket nézni nagyon szeretem!

    VálaszTörlés
  2. A bábozás tőlem is távol áll, de ha egyszer rávetemedem most már tudom, hol keressek ötleteket hozzá :D

    VálaszTörlés