2013. november 27., szerda

Karácsonyi album 2013. - 1. Alap és borító kétféle méretben

Idén egy cikksorozatban fogom bemutatni nektek legújabb albumom, amivel egy nagy örömhírt is közölnöm kell! Vendégszerkesztője lettem a scrap.hu csapatának, így veletek, közösen 'készítem' az albumom. Hogy senki ne maradjon le, 4 részre osztottuk az albumkészítést.

Lakóhelyemen indítottam egy scrap klubot áprilisban, aminek keretein belül elkezdtük ennek az albumnak a készítését. Legfiatalabb tagunk (5. osztályos) Adél, nem karácsonyi témában alkotott, hanem virágos-madarasban, de ettől függetlenül hihetetlenül lelkesen alkot! Nagyon rákapott az ízére! :) 
Mivel minden emberke fontos a számomra, és szívemhez nagyon közel állnak, ezért akkor is összeülünk, ha csak hárman vagyunk, mint például most is!Visszatérve az albumhoz, ilyet fogunk alkotni:

Felhasználtam:
karácsonyi papírtömb - pippi.hu 15x15-ös vagy A/5-ös
7 db 30x30-as alapkarton
virágok - saját vagy lyukasztott
chipboardok - scrapfellow.com
feliratok - ha nincs, nyomtatunk
domborpor
hőlégfúvó
minta- és sorlyukasztók
hagyományos borítékok 3-5 db (tipp: régi levelezések borítéka)
francia borítékok 4 db (tipp: számlás borítékok)
akril festék 
sablon

Ami legfontosabb, hogy bízzunk az ösztöneinkben legyen szó albumkészítésről, vagy papírtömb rendelésről! Miért írom ezt? Rendeltünk egy nagyobb csomagot közösen Amerikából, sajnos egy példánnyal kevesebb papírtömböt rendeltünk, ami persze csak a csomag érkezéskor derült ki. Előtte pár nappal volt egy kisebb rendelésünk Pippihez, és akkor ott abban a pillanatban volt egy olyan érzésem, hogy rendelnem kell egyet. Következő nap jött a levél, sajnos eggyel kevesebb lett a papírtömb. Majd kiugrottam a bőrömből, annyira megörültem, hogy megrendeltem a papírjaim! Általában jók a megérzéseim, úgyhogy bizton állítom: Hallgassatok az ösztöneitekre! Innentől kezdve nem volt megállás!

Lépésről lépésre


Az album méretei
Két méretben terveztem, mivel a lányok 15 cm x 15 cm-es készletből dolgoztak, én pedig A/5-ösből. A lányoké alapalbuma: 12 cm x 15 cm, míg az enyém 15 cm x 22 cm.

Borítékok előkészítése
Most csak a hagyományos borítékokra lesz szükségünk!
Ha nincs lehetőségünk színes borítékot vásárolni, akkor vegyünk hagyományos borítékokat. Ragasszuk le és fessük be őket a kívánt színre akril festék segítségével. Száradás után hajtsuk félbe, majd a tetejüket óvatosan vágjuk le, hogy ezáltal kis zsebecskéket kapjunk. 

Alapok 15 x 15
Míg száradnak a borítékok, az alapkartonokból vágjunk ki 30 cm x 12 cm-es darabokat, és hajtsuk félbe. Így 7 db 15 cm x 12 cm -es 4 oldalnyi szabad oldalunk lesz.

Alapok A/5
Az alapkartonokból vágjunk ki 30 cm x 22 cm-es darabokat, és hajtsuk félbe. Így 7 db 15 cm x 22 cm -es 4 oldalnyi szabad oldalunk lesz.

Alapok és borítékok összeillesztése
Vegyük magunk elé a hajtogatott alapokat és a borítékból készült zsebecskéket. Ezeket úgy tudjuk egymáshoz rögzíteni, hogy az alapkarton lehulló részeiből vágunk kb 1 cm x 11,2 cm- es csíkokat. (A lényeg, hogy a boríték magasságával megegyező méretű legyen a csík hossza!) Ezeket félbehajtjuk, hozzámérjük az album alaphoz, megjelöljük a helyét, majd odaerősítjük. Erre óvatosan ráragasszuk a zsebet, majd újabb csíkot erősítünk a zseb túlsó oldalára, amit a következő laphoz erősítünk. Nagyon figyeljünk oda, hogy a gerinc felől ragasszunk, és minden egy vonalban legyen, hiszen csak akkor lesz tökéletes a legvégén az album kötése!

Én 3 db hagyományos méretű borítékot használtam, majd a 4. boríték helyére egy  borítékalbumot  tettem. Ehhez kellenek a francia borítékok! Nagyon ügyelni kell arra, hogy egyforma magasságúak legyenek, ugyanis gyártónként eltérő méretűek lehetnek!

Borítékalbum

A francia borítékokat ragasszuk le, hajtsuk félbe, és az oldalukon készítsünk nyílást. Egy eltérő színű alapkartonból (nálam pl narancssárga) vágjunk egy széles csíkot: 30,5 cm x 11,5 cm. Ez lesz a borítékalbumunk alapja. Hajtogassuk meg: 11,5 cm - 1 cm - 11,5 cm - 6,5 cm. 
Ilyen színű alapkartonból is 1 cm x 11,5 cm-es csíkokat kell vágnunk, mert itt is ezekkel illesszük össze a borítékokat. 
Vegyük magunk elé a levágott, széles csíkot. A 6,5 cm-es szakaszt húzzuk magunk elé! A sablon segítségével rajzoljuk át a mintát, majd ollóval óvatosan vágjuk ki! Ezután fordítsuk magunk elé az alapkartont úgy, hogy az első 11,5 cm-es szakasz legyen velünk szemben. (Szóval 180 fokban fordítsd el!) A félbehajtott boríték egyik oldalát úgy erősítsük az alaphoz, hogy a gerince az alap közepe felé nézzen. Erre ragasszuk fel a félbehajtott kis csíkot, amire a következő borítékot ragasszuk. Ezután a szemben lévő oldalon csináljuk ugyanezt, ügyelve arra, hogy az 1 centis szakasz üresen maradjon, és a gerince is ugyanúgy álljon! A két egymással szembenéző boríték közé is ragasszunk egy vastagabb csíkot, hogy egységes legyen a kinézete a belső oldalakéhoz!
Csukjuk össze az albumot, tervezzük meg a miltonkapcsok helyét. Vágjuk ki 2 db 2-2,5 cm-es kört egy mintás kartonból, lyukasszuk ki az alapkartonnal együtt, tegyük bele kapcsokat. A behajtott részre erősítsünk egy hímzőfonalat úgy, hogy a korong alatt szabadon tudjuk mozgatni. Kössük úgy, hogy az egyik szára hosszú maradjon. Ezt fogjuk rátekerni (1x - 2x) a másik kapocsra, pontosabban alá. Most egy erős, határozott mozdulattal nyomjuk össze az albumot az egy centis résznél. Így már könnyen hozzá tudjuk illeszteni az alaphoz.

Fejezzük be az alapot
7 db alapkartont vágtunk, így az azt jelenti, hogy 28 oldalunk van. Mivel nincs szükségünk 2 oldalra így a7. félbehajtott lap kb egyharmadát vágjuk le, és illesszük hozzá az utolsó  lapunkhoz.

Borító - kezdeti lépések 

Szeretem, ha egységesek az albumjaim, ezért a borítót és a hátlapot egységesre szoktam tervezni. Válasszunk két egyforma mintást kartont, majd írásos pecséttel díszítsük azt, ami a borítóra kerül. A lapok széleit vintage photo tintával kezeljük, majd ugyanezzel készítsünk rá sarokpecsétet a bal alsó és a jobb felső sarokba. Érdemes fehér akrillal/temperával egy kis havas tájat festeni rá. Ehhez elég, ha a lap felső negyedét és a karácsonyfa mögötti (jobb alsó sarok) területet fessük be. Nagyon óvatosan készítsük, hogy egy kissé áttetsző legyen. Ha túl erős lenne a festés, akkor az nagyon elvonja a figyelmet! Ha megszáradt a festés, még ne ragasszuk fel a kartonokat!

Legközelebb innen folytatjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése