2013. december 1., vasárnap

Adventi kalendárium/Advent Calendar tutorial

Az idén egy számomra nagyon kedves adventi kalendáriumot terveztem meg, és készítettem el. Ehhez hasonlóakat láttam a nagyobb webáruházak polcain, persze fából és nagyon drágán, de hiába, szerelem volt első látásra. Egyszerűen muszáj volt egy sajátot eszközölnöm! Mivel tudtam, mekkora méretben szeretném elkészíteni, így már jóval egyszerűbb volt megterveznem a belső kis dobozokat. A gyerekeimnek, a páromnak, a klubtársaimnak, sőt mindenkinek, aki erre téved, nagyon tetszik! 

Az elkészítéshez kb 1 teljes napra van szükség.



Amire szükségünk van:
5-6 db irományfedél
enyvezett ragasztószalag
karácsonyi mintás papírok, csomagolók, szalvéták, bármi
számok
akril festék (ami illik a papírhoz)
díszítésnek: ki mit szeretne még rá

Kis dobozok - Leírás:
23 db 6x6 cm dobozra és 1 db 12x6 cm-es dobozra van szükség.


A kis dobozokhoz eltérő méretű négyzeteket kell vágnunk, hogy pontosan 6x6 cm-esek legyenek. Kell 2 db 6x6 cm, 2 db 5,9 x 5,8 cm, és 1 db 5,8 x 6 cm-es.
Az 5,8 x 6 cm-es lesz a dobozka alja. Ehhez kell hozzáigazítani a többi négyzetet.
Érdemes kiválasztani egy oldallapot, amely a doboz eleje lesz: egy kis nyílást vágjunk ide. Ez lehet félkör, négyzet. A félkör legegyszerűbb módja, ha egy érmét/vagy valami kerek formát rajzolunk át. Nem lesz tökéletesen kivágható, de egy kis ügyességgel eltüntethető! De erről később!
Tépjünk a ragasztószalagból egy olyan hosszú csíkot, amivel át tudjuk ragasztani a 3 négyzetet, vizezzük be, majd óvatosan ragasszuk fel a négyzetek alá. (Így könnyen lehet vele bánni!) Ismételjük meg a szabadon maradt négyzetekkel is. Ha kész, hajtsuk fel a négyzeteket, majd ragasszunk az oldalukra ismét egy hosszabb ragasztócsíkot. Figyeljünk az illesztésekre! Mivel marad ki sarok, amit nem fedett be, így azokat utólag mindenképp ragasszuk le, mert csúnya lesz festés után a kikandikáló lyuk!

A dupla doboz alapja 12x5,8 cm, oldalai 12x6 cm-esek és 6x6 cm-esek.

Ha készen vannak a dobozok, ajánlott azonnal lefesteni őket kívül-belül, mert a víz és a festék hatására könnyen deformálódhatnak. Amint ez megvan és meg is száradt, elkészíthetjük a tartót!

Tartó - leírás:
Az én tartóm szét kellett szedni, ugyanis a dobozokat hiába festettem le kívülről, belülről csak utólag színeztem. Ennek hatására a tartóm szűk lett, így bővítenem kellett.


A tartó körülbelüli méretei 33x33 cm. Azért körülbelüli, mert nem biztos, hogy sikerül mindenből azonos méretet vágni, és tökéletes lenne a ragasztás. Ebből a szempontból, biztos nem lesz két egyforma!

A megfelelő méretű darabokat (a fényképek között megtaláljátok a méreteket, és az alapokat) vágjátok ki, majd az enyvezett ragasztóval ragasszátok össze! Az oldalakat hajtsátok fel, és az éleket is ragasszátok át!
A polcok 6,5 cm mélyek legyenek. Ezeket ragasztás előtt, a dobozok segítségével, igazítsátok helyükre, jelöljétek be, majd a vonalra lefektetett polc egyik oldalát ragasszátok le! Hajtsátok át, és a vonalhoz igazítva (könnyen elmozdulhat még) ismét ragasszátok. Állítsátok fel, és rögzítsétek az oldallapokhoz! Ebben segíthet néhány ruhacsipesz. Így nem kell addig tartani, míg megszárad!


Száradás után fessétek le!

Díszítés
A dobozok elejére kb 5x5 cm-es mintás kartonokat/stb, valamint félkört is vágjatok! (Lehet tintázni a széleket, de nem muszáj!) Ragasszátok fel, majd a megfelelő számokat erősítsétek rá. Nem feltétlen kell minden számnak a doboz közepén lennie! Játszatok az elhelyezéssel, így sokkal könnyedebb, szebb lesz tőle!
Ha gondoljátok, lehet még rátenni szalagdarabokat, címkéket, lyukasztott hópihét stb. A lényeg: NE LEGYEN TÚLZSÚFOLT!

Említettem, hogy el lehet tüntetni a nyílás kevésbé tetszetős részeit. Vagy ragasszátok ide a számokat úgy, hogy egy kicsit rácsúszik erre a nyílásra vagy egy kis lyukasztott motívummal esetleg szalagdarab ráerősítésével lehet eltakarni.

A tartó oldalát is fedjük be papírral! Hogy szép legyen, 32 x 5,5 cm-es darabokat vágjatok ki, és ragasszátok fel. Így minden oldalról 0,5 cm-es keret emeli ki a papír motívumait.









Tanács:
Mivel 1 mm-es vastagságú kartonból készült, így egy idő után feltűnhet, hasa lett a polcoknak. Roppant egyszerű módon orvosolható a probléma (ha épp nem akarjuk a tartót átdolgozni), kipakoljuk a dobozokat, fordítsuk fejjel lefelé, és így tegyük bele a kivett tárgyakat. Volt, nincs hasa a polcoknak!

További szép napot!
E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése