2013. július 18., csütörtök

Az én ovis albumom

Most egy ovis albumot hoztam nektek, melyet a középső fiamnak, Hunornak, készítettem. Az előző ovis albumom, melyet Botondnak alkottam, egy vonatos album volt, így most - rendbontó módon - egy másik alapot választottam, méghozzá a Yabo filofax albumát. Nagyon tetszik, mert nemcsak fülek találhatóak az egyes oldalakon, amit tartalomjegyzéknek is lehet használni, hanem a méretei is pont ideálisak kis és nagy képekhez egyaránt!

 A papírkészlet, amiből dolgoztam, maradék volt.  Nem is gondoltam, hogy elég lesz egy albumra! Hunor egy-két hete már nyaggatott, hogy legyen neki is ovis albuma, és mikor, már sokadjára mondta, átnéztem a papírjaim. Nagyon megörültem neki, mert nemcsak szép, gyerekmintás a Graphic 45 Once upon a Springtime papírkészlete, hanem még elégnek is tűnt hozzá. Így már nem volt kétséges, csakis ebből fogom elkészíteni neki!
Felhasználtam:
G45 Once upon a springtime klt
Prima Pixie Glen klt - zsebek
Filofax album - scrapbook.hu
rózsák, virágok: scrap-kreatúra, pippi.hu
Martha Stewart Lepkés lyukasztó
gyöngytoll - scrapbook.hu
chipboardok: betű scrapfellow.com
                     pillangós sarokelem scrap-kreatúra
fém óra - pippi.hu
dekortapasz - scrapbook.hu
szalagok, csipkék: helyi üzlet, scrap-kreatúra
saját pecsét - scrap-kreatúra
Sünis és Szeretlek pecsét - scrap-kreatúra
TH vintage photo
      walnut stain

Az albumot 3 lépésben készítettem el:
1. Kiválasztottam a lapokat, majd kivágtam; az alapot és a lapokat körbe- és betintáztam, majd felragasztottam.
2. Megrajzoltam az elrendezéstervet, kiválasztottam a képeket.
3. Kinyomtattam a képeket, megtöltöttem az albumot.

 A tintázáshoz most is Tim Holtz tintátak használtam.


Borító:
 A készletben található ajtók/ablakok (kinek, hogy tetszik) közül választottam egyet, majd mögé ragasztottam Hunor fotóját. Ez került középre. Az ajtóra egy címkét is elhelyeztem, mely a lehulló darabokból jött ki. Ez mellett betűchipboard-dal, virágokkal, lepkével és tag-gel díszítettem.
A címe két ok miatt is lett BHCS: Ez Hunor nevének a rövidítése (mily' meglepő- Bán Hunor Csanád), másrészt, az apja szokta így nevezni, mikor valami miatt rá kell szólni - béhácsé!!! :D

Az albumkarikákra csipkét, szalagot tettem, valamint egy fém óralapot, réz színben. Nagyon jól illik az albumhoz!
Ami újdonságot most kipróbáltam, az Timi technikája volt. Házi gyöngydíszítést alkalmaztam úgy, hogy a kedvenc, nyomtatott mintámra rátettem egy fóliát, majd gyöngypöttyöket tettem a vonalak mentén. Száradás után, művészkéssel, kivágtam, de úgy, hogy a fóliát a továbbiakban sablonként tudjam használni! Nagyon tetszik, és biztos fogom még alkalmazni! Ti is próbáljátok ki!


1. oldal:
Kronológiai sorrendben haladtam. Ez egy szeptemberi életkép oldal, amiben látható, hogy a kicsivel és egymással foglalkoztunk. Itt még együtt voltunk.
A dekortapasszal és a csipkével ragasztott merőleges csíkokkal nem csak kiemeltem a képeket, hanem nagyon jól díszítettem is az oldalt, hiszen remekül kiemelkedik a zöld alapból! A díszítést továbbá csipkével, virággal, lepkével és egy tag-gel gazdagítottam. Így lett igazán egységes az oldalam! Erre az oldalra is került gyöngytoll díszítés, de az már saját kezűleg,  rögtönzött elképzelés szerint.


Betétlapok, zsebek:
Mivel utólag okos az ember lánya, mint pl én is, így utólag rengeteg sztori jutott az eszembe. De mit tehetek, ha kész az album, és nincs rejtett zseb? Egyszerű! Készíts zsebeket (Vágj le egy széles papírcsíkot, hajtsd össze, és ragaszd le a széleit úgy, hogy hagyj rajta egy kis nyílást!), vagy tegyél bele kész borítékot, és tádááám meg is van oldva a probléma! :)
Ezeket a zsebeket Hunor jelével díszítettem, amit halkan megjegyzem, ma hozott a postás! :D Szóval sünik kerültek a zsebekre, melyek minden oldalpárnál megtalálhatók. A legelsőre került egy üzenet is: Szeretlek. Azt hiszem, ez mindent elmond! :)


2. oldal:
Az oldalon rétegezést láthattok. Az alapra tettem egy körlapot, melyre papír- és dekortapaszcsíkokat tettem, hogy kiemeljem a képet. A kép sarkait lekerekítettem, majd átellenes sarokban pillangós sarokelemmel díszítettem. Címet a jobb alsó sarokelemhez tettem. És, ha még nem láttátok volna, akkor elárulom, hogy egy dátumot is elrejtettem rajta: a bal alsó és a jobb felső sarokba írtam, mikortól jár oviba.


3. oldal:
Ezen az oldalon egy hagyományteremtő ünnepséget örökítettem meg. Szeptember végén juhászbemutatót tartott a gyerekeknek az apukám és a nagybátyám, természetesen korhű öltözékben. A gyerekek minden kiállított tárgyat megfoghattak, kipróbálhattak: fokos, gamós bot, kolomp gyűjtemény. A subákat és a kalapokat is felpróbálhatták.
Az oldal alján található kis képeket úgy tettem összetartozóvá, hogy alá egy dekortapasz csíkot tettem.

Népviseletben Botond óvónénije, Ildikó látható. Ő és sok óvónéni néptáncolnak.

4. oldal:
Az idén, a mohácsi busók, ellátogattak hozzánk, és jól elűzték a telet. Eljöttek az óvodába, az iskolába a gyerekekért, a szülőkért, és az érdeklődőkért, majd közösen körbejártuk a várost. A művelődési ház előtt további programok várták a gyerekeket: kiszebáb égetés, cseréptörés, hatalmas kereplő pörgetés. Ezután táncház várta az érdeklődőket. Az oldalamon csak néhány képet sikerült használni, mert mindenki annyira le volt foglalva a nézelődéssel, hogy alig-alig készült kép! Pedig még a fecbook-ot is áttúrtam érte! ;)
A mintás papír miatt a képeken és a csíkokra írt kommenten kívül csak lepkét és címet helyeztem el. A lepke itt szimbolikus értelmű: várjuk a tavaszt.

5. oldal:
Fontosabb képeket emeltem ki itt, amik jellemzően meghatározták ezt az évünket. A gyerekeim együtt ünnepelték a szülinapjukat, a farsang alkalmával minden értékes tombolát megnyertünk (torta, kakas, gyümölcskosár - a kosarat már 2. éve mi visszük), illetve Hunor mindig ilyen boldog, ha oviba kell menni.
Az oldalon szereplő mintás papír egy részét dekortapasszal takartam el. Erre került a cím, egy sk. gyöngysordíszítés, csipkeszalag, és kapcsos zárójelek.


6. oldal:
És, hogy Hunor miért jött haza mindig széles vigyorral az arcán??? A kisbarátja, Dominik miatt!
A fotójuk alá dekortapaszcsíkokat tettem, így emelve ki a képet. A kép bal szélére Domi nevét tettem ki chipboardból, míg a bal alsó sarokba virágokat tettem. Minden virágba gyöngytollpöttyöt tettem.

7.- 8. oldal:
A fiaim másik meghatározó élménye a szavalóverseny volt. Botond már második éve első helyezést ér el. Ezen felbuzdulva Hunor is jelentkezett. Mivel megtanulta ő is a bátyja versét, így eldönthette, szeretne-e jelentkezni vagy sem. Nem erőltettem! Ő különdíjas lett, hiszen a korcsoportjából egyedül ő vállalta a szereplést, bár nem mert kiállni a tömeg elé! De nem is ez a fontos, hanem az, hogy megtanulta, és ott volt! Ez mindennél többet ért!

Mivel elég díszes a papír, ezért egy világosabb színű papírral emeltem ki a képet, valamint szintén dekortapaszt alkalmaztam a zseb hátteréhez.
A fő fotó két átellenes sarkába dekortapasz darabokat tettem. A jobb alsóra került a virág a lepkével, ami alól kikandikál.

Az oldalpárjánál mivel világos színt alkalmaztam, így sötét papírral kellett kiemelnem a képeket. Itt egységes kiemelést alkalmaztam. Hogy ne legyen annyira éles a határ a két papír között, dekortapasszal körberagasztottam. Mindezek alá egy rózsaszín d.tapaszt tettem, ami követi a másik oldal vonalát, ezzel is hangsúlyozva, a két oldal összetartozik. Díszítésnek csak egy lepke került fel, valamint egy másik d.tapasz darab az előző közepére téve. Kommentárként a választott verset, szerzőt, és a helyezéseket írtam dudlival (saját kézzel).
9. oldal:
Itt szintén sötét alappal dolgoztam, ezért ezt világos kiegészítőkkel emeltem ki: gyöngytoll, csipke, chipboard natúr színben, valamint dekortapasz.

10. oldal:
Ezen az oldalon a kirándulásunkat örökítettem meg. A választott alapra egy egységesebb mintázatú papírt tettem, erre kerültek a képek. Mindezt szintén dekortapasszal emeltem ki, melyek metszéspontjába virágot helyeztem. A címet függőlegesen a dekort.csíkokra tettem. A kommentárt egy szalaggal emeltem ki.

11. oldal:
A kimaradt, de megemlítésre váró képek kaptak itt helyet. A 8. oldal elrendezésének a tükörképét használtam. Hunor amikor hazajött az oviból, és meglátta a sünis pecséteket, csak ennyit mondott:

"Anya, én most nagyon boldog vagyok!"


Köszönöm, hogy ma is erre jártál!
További szép napot!
ENincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése