2011. október 29., szombat

Töklámpás

Két héttel ezelőtt kimentünk a tanyába tökért, ugyanis Artemio-tól kapott apukám egy kocsi tököt. Értsd szamaras kocsi. Mindezt azért, mert az unokaöcsém, Máté és a párom unokaöccse, a másik Máté, vigyázott a sütőtökökre a nyáron, ill. az ősz elején.

Ezt a délutánt nagyon élvezték a fiúk! A csacsifogattal kimentünk szárért (kukorica szár, törés után) vagy 3-4 fordulóval. A gyerekek az apjukkal és a tatával fenn ültek a szár tetején, Máté és én pedig a bakon. Máté hajtott. Egészen ügyesen kezeli a gyeplőt, de van még mit fejlődnie. :) 2 szamár volt bekötve, 1 kis csacsi meg ott ugrált az anyjáék lába alatt.

Van egy csomó telefonos képem erről, de nem ismeri fel a telefonomat a gép. Úgyhogy ezekre a képekre még várni kell.

A munkáért cserébe, a gyerekek kaptak egy csomó tököt. Persze csak az elhagyott kukoricát szedtük össze, összesen kb 1 vödörrel, de jól kifújta őket a szél, úgyhogy este gyorsan kidőltek! hihihi

Milyen tököket kaptunk? 3 óriási nagy, kerek tököt, meg hagyományos sütnivaló tököt kb 10 db-ot. Mivel még soha életemben nem faragtam tököt, így egy nap, míg Botond óvodában volt - legalábbis akkor -, Hunorral kifaragtuk. Tanultunk is belőle! :) Kicsit rossz helyen vágtam le a kalapját, de most már egész jól ment, ugyanis csütörtökön a fiúkkal kifaragtunk még egy tököt. Menet közben a gyerekek unokatestvére meg elvitte a harmadikat, mert a suliban tököt faragtak.

Nagyon élvezték!
Mindenki a saját kötényében tevékenykedett! E nélkül nem is dolgoznak! :D







Nem tudtam válogatni a képek közül! :) Olyan szépek, és olyan ügyesek! Nézzétek, hogyan csinálták!



Azóta az udvaron van, és minden este meg kell gyújtani a benne lévő gyertyát.
Sosem voltam megrögzött Halloween fan, de ezt a tököt nagyon szeretem. Igazán szép lámpást lehet belőle faragni. Bár szerintem a mi farsangi mulatságunk sokkal érdekesebb, meg szebb is! Hiába, IMÁDOM a magyar hagyományokat!

Tegnap meglátogattuk a családunk másik ágát Romániában. Milka néném szerint, aki magyar az katolikus, és tartja a hagyományokat. Majd büszkén megmutatta a magyar állampolgárságát igazoló papírját. Nagyon boldog volt!!!! És mindemellett büszke a magyarságára! És, hogy minél jobban beszéljen magyarul, egy barátnőjével, aki szintén magyar, csak magyarul beszélnek.
Nagyon sajnálom, amiért ilyen közel vannak, és mégis olyan távol, egy másik országban! 10 km-re van tőlünk!
Még egy érdekesség: üktatám házát tavaly adták el. Még mindig áll, és eddig az ő birtokukban volt. Hihetetlen, hogy még mindig jó állapotban van! Szerdán jönnek át egy másik rokonnal, úgyhogy remélem, tudunk majd találkozni, ha addig nem fekszik be Botond a kórházba, kivizsgálásra. 1 hónapja köhög, és alig reagál a gyógyszerekre. :(

3 megjegyzés:

  1. Én mindig azt hittem,hogy a falusi élet olyan unalmas,mert itt Pesten mindig állandó a nyüzsgés,pörgés.Amióta azonban olvasom a kis történeteidet egész felvillanyozódtam:-)) Őszintén megvallva nagyon csodállak,hogy a fiúkat befogod mindenféle dologba,méltán büszkék lesznek Rád nagy korukban (is)Ez tök is olyan jó ötlet de fogalmam sincs,hogy én hogyan kezdenék neki,mert még sose faragtam.Ügyesek vagytok :-))

    VálaszTörlés
  2. Hát kész vagyok! :)
    Orsi lányai és a te fiaid mindig levesznek a lábamról. Ahogy ott állnak a kis köténykében és tököt vájnak, meg tésztát gyúrnak, annyira édesek, hogy legszívesebben megölelgetném őket.
    Büszke lehetsz rájuk te is, nem csak ők rád!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm! Igazán aranyosak vagytok! Igyekszem változatosságot vinni az életükbe.

    Edit! A nagyvárosi élet nekik túl nyüzsgős lenne, bár megvallom, én nagyon élvezném! :)

    Bogi, ha erre jársz, nyugodtan gyere be, és ölelgesd meg őket! Szeretni fogják! Főleg a kicsi!

    VálaszTörlés