2011. április 13., szerda

Áttörés!!!!

Mielőtt megint  elnetezném az időt, egy számomra nagyon fontos dolgot kell, hogy elmeséljek!

Az eddigi erőfeszítéseimnek hála áttörést értem el a fiúknál! Hunor mesére alszik el! Ééés nem fejből mondott verses ill. prózai mesékre, hanem könyvből olvasottra!!! Persze, mellette kell feküdnöm közben!

Kicsi koruktól kezdve énekeltem nekik. Ennek hála ismerik az egész zenei világot, Gryllus Vilmostól a magyar népzenén át egészen Mozartig bezáróan mindent!
Akik nem tudják, azokkal közlöm, hogy énekből érettségiztem, kórista voltam a helyi templomban, illetve az iskolai kórusban, illetőleg tanítói végzettségem van rajz műv.területtel.

Első dalaink az altató és kis hangterjedelmű dalok voltak, amit napközben zongora darabok hallgatásával egészítettem ki. Persze, ha Palika nem volt itthon! :) Ő nem rajong az efféle zenékért! :( Próbálkoztam a hegedűvel is, de azt egyik sem szerette. Így maradt Claydermann, aki egy nagyon tehetséges zongorista!!!

A következőkben bővítettem a repertoárt kisebb népi és műdalokkal, végül egész komoly darabokat is énekeltem már nagy sikerrel! Nagy kedvenceik a Szánkózás és a Pisztráng Mozart-tól, a Madárka, madárka c. népdal - többek között. A múltkor a Himnuszt énekeltem, ami nagyon tetszik nekik!

Persze rengeteget mondókáztunk/mondókázunk azóta is. Fontos, hogy a ritmusérzékük is fejlődjön!

Kb egy hónappal ezelőtt kezdetem el fejből mondani kedvenc verses meséinket. Én ezeken nőttem fel, és hála Istennek a gyerekeim is ezen fognak felnőni!

Nemes Nagy Ágnes: Ki ette meg a málnát
Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje
Arany János: Családi kör
Képes Géza: Állatok bálja

A napokban Micimackót olvastam nekik, délután játék közben. Már akkor feltűnt, hogy Hunort érdekli, és már nem tépi ki a kezemből a könyvet!

Régen Botondnak rengeteget olvastam: délben és este elalvás előtt. Egyszer látta a tv-ben a Nils Holgersson-t. Azt is olvasni kellett, bár regény formájában nem épp egy 2 éves gyereknek való, de azt kellett olvasni. A kissé nehezebb részeket elolvasás után mindig átbeszéltük. Így élvezte is! :) Hunor születése előtt hagytuk abba, mert megunta. Pedig a könyv 3/4-ét kiolvastam neki! :)

Mindent kiolvastunk ketten, ami itthon van! A Süsü történetektől a Vackorig mindent. Ja és már majdnem elfelejtettem mondani, hogy a Csillagjáró fehér ráró tele van nekik való versekkel, mesékkel! Azt a könyvet annyiszor olvastuk, hogy betűről betűre tudom az olvasókönyvet oda-vissza!!!:)

Ha van egy kis időd, kedved, próbáld ki! Egyszer kicsik a gyerekek! Később már késő lesz!

4 megjegyzés:

  1. Nnna, be kell szereznem még pár könyvet...

    VálaszTörlés
  2. Mi is mesét olvasunk. Betűs könyvet minden este :-)
    Sajnos a betegségünk nem egy ügyeleten megoldható dolog, a gasztroenterológiára járunk Szegedre, tejfehérje érzékenysége van, de mivel diéta mellett nem volt tünetmentes ezért jelentkeztem a doktornőnél, aki befektetett, sajnos ambulánsan szinte semmit nem tudnak megcsinálni, ezért kénytelen voltam rábólintani, de gyakorlatilag hülyének néztek, s ez viselt meg nagyon.
    Majd egyszer ha találkozunk kirészletezem, egyébként ha nálam jársz 2010 március-áprilisban keresd a választ.
    Nagyon sajnálom, hogy nem szeretnétek jönni hozzánk, azért böngéssz a táborok között, lehet fél napos is, sőt, maradhatsz vele, ha akarsz, de tavaly is voltak 3 éveseink fél naposon. Ők már ovisok, szóval gondold meg, lesz egy újrahasznosítós kreatív kézműves is!
    Persze, ha nem szeretnéd megértem, csak akkor majd jelezd még, mert akkor tényleg megkapja Lilla.
    Puszillak, Hunornak gyógypusszancsokat küldök! Remélem gyorsan túl lesz rajta!
    Ildikó

    VálaszTörlés
  3. De jó volt olvasni a bejegyzésedet!!! Igazad van, ezek az idők soha nem fognak visszajönni, de egy életre beépülnek a csöppségek személyiségébe! Én is úgy gondolom, hogy a gyerekeinknek (tanítványainknak is) a palettát kell megmutatni, s az ő szabadságuk, hogy majd milyen választásaik, döntéseik lesznek nagyobb és felnőtt korukban.
    Jó Hunornak és Botondnak, hogy Anyukájuk ilyen tartalmas, örömteli együttléttel használja ki napjaikat:-))
    (A digi-szkreppel csak bátorítani tudlak, sok örömöm telik benne!)

    VálaszTörlés
  4. Köszi! Most nagyot nőttem a szememben! :))))

    VálaszTörlés